středa 4. května 2011

Pro první čas v americké historii, nesezdané páry převahu Ženatý Ones


To v žádném případě mrtvý, ale poprvé, nový průzkum ukázal, že tradiční manželství přestala být preferovanou žijící uspořádání ve většině amerických domácností.

Posun, hlásí americký Census Bureau v roce 2005 amerického společenského průzkumu, by mohlo znamenat zásadní změnu v každém aspektu amerického života - od rodinného práva do národní politiky a její současný důraz na rodinné hodnoty.

Nálezy, které byly vydány v srpnu, ale z velké části unikla pozornosti veřejnosti až teď, protože z velkého objemu dat, uvedla, že manželství nefiguroval v téměř 55,8 milionu amerických domácností rodiny, či 50,2 procenta.

Více než 14 milionů z nich byli v čele jedné ženy, dalších pět milionů svobodných mužů, přičemž 36,7 milionu patřila do kategorie popsané jako "nonfamily domácnosti", termín, který odborníci tvrdili, uvedené v první řadě na homosexuální nebo heterosexuální páry žijící ve společné domácnosti z formálních manželství .

Kromě toho bylo více než 30 milionů svobodných mužů a žen žijících osamoceně, které nejsou roztříděny jak rodinám, sčítání lidu hlásil.

Ve srovnání se počet domácností s tradiční manželské páry v jejich jádru činil o něco více než 55,2 milionu, nebo 49,8 procenta z celkového počtu.

Nesezdané páry tíhl k velkých městech jako je New York, Chicago, Los Angeles a San Franciscu, zatímco hospodářství států v Great Plains a venkovských komunit v Midwest a západ zůstal bašty tradicionalismu, podle průzkumu.

Tento trend představuje dramatickou změnu z pouhých šesti lety, kdy manželské páry tvoří 52 procent ze 105,5 milionu amerických domácností.

Uvedla, že úsilí prezidenta George W. Bush a jeho spojenci, kteří v posledních pěti letech se společné úsilí s cílem podpořit tradiční manželství a rodiny prostřednictvím daňových úlev, zvláštním právním předpisem a kostel-podporované kampaně přinášejí málo ovoce.

Posun, odborníci tvrdili, rovněž vyvolává otázku o budoucnosti účinnosti takzvaný "rodinný hodnota" politika v současné době hraje jak republikáni, tak demokraté.

Douglas Besharov, sociolog, s American Enterprise Institute, Washington think-tank, řekl, že je obtížné pro tradiční rodinu vyjít bez úhony po třech a půl desetiletí se míra rozvodovosti dosáhl 50 procent a pět desetiletí mimo-of-manželství narozených dětí .

"Změna je ve vzduchu," řekl Besharov v nedávném rozhovoru s ministerstvem zahraničí USA časopis společnosti a hodnoty. "Jedinou otázkou je, zda je katastrofální, nebo jen evoluční."

On předpovídal, že soužití a dočasné vztahy mezi lidmi byly pravděpodobně sociální krajině dominují americké pro nadcházející roky.

"Celkově lze říci, co vidím, je situace, ve které lidé - zejména děti - bude mnohem více izolované, protože nejen že oba své rodiče pracovat, ale budou mít méně sourozenci, bratranci méně, méně tety a strýcové, "učenec tvrdil. "Takže v průběhu času, jdeme směrem k mnohem individualistické společnosti."

Podle názoru Stephanie Coontz, který stojí v čele Rady pro soudobé rodiny, rostoucí průměrná délka života, stejně jako získání žen potenciál, mají vliv na tradiční manželství nečekanými způsoby.

Pokud se před druhou světovou válkou typické americké manželství skončilo smrtí jednoho z partnerů během několika let po poslední dítě odešel domů, uvedl v časopise, že dnes páry se mohou těšit na utrácet více než dvě desetiletí spolu v prázdné hnízdo.

"Rostoucí doba partnerů tráví jen s sebou pro společnost, v některých případech dosáhla jednotlivců méně ochotni se smířit s nešťastného manželství, zatímco ekonomické nezávislosti žen je to méně zásadní pro to, aby tak učinily," Coontz napsal.

Copyright © 2006 Agence France Presse.