čtvrtek 31. prosince 2009

Humor může posílit vztahy?

Poprvé, co jsem spala s Jen, řekl jsem poté, 'Tak, získám práci?' "Říká Steve Bartoo, 37, informační specialista na technologie. Spíše než hodit ho, smála se." Nikdy jsem si nemyslel, že bude dostatečně pohodlná s nikým se smíchu thatâ € ", kde je součástí magie," říká .

"Celá léta můj přítel Justin mi pořád říkal, 'Musíte splnit Steve, je to legrační,'" říká Jennifer Pinkowski, 33, spisovatel. "Ukázalo se, že měl pravdu. Steve, je nejzábavnější člověk, kterého znám. To je velký důvod, proč jsem si ho vzala."

Steve a Jen se zamiloval do trhliny navzájem upa € "Zkušenosti, které jsme všichni zdají být vyhledávání. Když se lidé seznam vlastností, které na přání partnera, smysl pro humor důsledně se objeví v blízkosti vrcholu. Datování, nebo zda se vzal, tím více se líbí jeho osobu, nebo její partner je smysl pro humor, spokojenější on nebo ona bude s vztahu. Vzhledem k tomu, rozpálený kreslenou postavičkou Jessica Rabbit řekl, když byl dotázán, co viděla ve svém manželovi, funny-bunny Roger: "Dělá mi smát."

Ale smysl pro humor stěží řeší všechny problémy srdce, varuje Martin Rod, psycholog na University of Western Ontario. Naopak, může humor v partnerských vztazích i ve zlém. Vtipné lidi, jako jsou kočky a skrblík, se zdají být atraktivnější na první. V průběhu doby, ačkoli, vzrušení vytrácí. Kromě toho, spoléhat se na vtipy do práce přes hluboký vztah dynamika může být nebezpečné: Humor může balení ošklivou ránu.

"Humor je nástroj jako každý jiný," říká Robert L. Weiss, psycholog na University of Oregon, který studuje humor ve vztazích. "Lidé využívají humor v mnoha různými způsoby, včetně některých negativní. Není to jen jedna věc, monolitické." Téměř každý sladká, podporující způsob, jak to má zlé dvojče, agresivní, sobecký nebo manipulativní verzi. A stejně jako dráždila připomínky na pracovišti, které mohou stejně snadno cítit jako lichotku, nebo útok, jsou dvě strany pro humor, tak úzce spjata, že téměř není legrace.

Jsme asi všichni měli zkušenosti s partnerem, který je nepřátelský vtipkuje o našich nejméně oblíbeným qualitiesâ € "naše nemotornost, ostych, láska rukojeti. Žertování a goofing narušit intimitu rafinovanější způsoby, jak je dobře. Pokud váš partner je vtip se změnit téma, kdykoliv budete vychovávat financí, možná ani nevšimnete, že se snaží být vtipný. Budete jen divit, proč vy dva jste zřejmě nikdy mluvit o důležitých věcí, které se neshodnou na tom.

Vtip základní structureâ € ", v němž si říct jednu věc, a znamená anotherâ €" je přesně to, co z toho dělá takové užitečným nástrojem v oblasti lidských vztahů. "Humor je ve své podstatě nejednoznačné. Tak, jak to funguje. Říkáte, že více než jednu věc, a nikdy to není úplně jasné, co je zpráva," říká Martin. To nám umožňuje, aby se myšlenky v nezávazném způsobem, a změnit je, pokud nejste velmi dobře přijat. Je to flexibilní komunikační strategii, způsob zkoumání konverzační terénu.

Elizabeth Gifford, lékař, který se používá tato strategie plavat na myšlenku týdnů po sňatku jen ona a její přítel začal datovat. Věděla, že jakmile začali chodit, že on byl "jeden," říká, a chtěla zjistit, zda si myslí podél stejné linesâ € "bez freaking ho. "Miláčku, měli bychom mít svatbu v Birminghamu či Brooklynu?" zeptala se. Hrál spolu s vtipem, což signalizuje, že je otevřený diskusi o manželství. Kdyby reagoval špatně, mohla by ho vzít zpět snadno: "Bojíš se tam, ne?"

Humor může přinést milovníkům dohromady, což je pravděpodobně jeden z jejích nejjasnějších výhod. Howard Markman, psycholog, který pracuje s páry v Coloradu, rád zahájil své "Love Your Relationship" ústraní s vtip nebo legrační video. "Když jsou lidé se spolu smáli, cítí více pozitivní vůči sobě navzájem. Jsou to spíše, aby si navzájem výhodu pochybnosti," říká. To může být nejvíce jednoznačně pozitivní využití humoru. Je těžké vidět Nevýhodou, kromě možná nepříjemné své přátele miláčku dovey-v-vtipy.

Někdy dobře načasované-vtip může zmírnit napjatou situaci před tím eskaluje. Dianne Spoto, učitel a trenér koní v New Yorku Catskills, vzpomíná zvláště vyostřené hádky s manželem, Franco. Dianne, který je mnohem menší, než je on, přiběhl k němu a olízl nos, zastavení boje mrtvý ve své stopy.

Humor také měnit náladu nebo zavést jiného úhlu pohledu. "Když jsem byl ve stavu celoroční deprese a pocit, že svět se otřel nohy na mě každý den, můj přítel používá se na mě velmi vážně a řekl, 'Nikdo tě má rád.' Našel jsem to hysterický, "říká Lizzie Skurnick, blogger v Baltimore. Tím, přehánění její neutěšený pohled na svět, její přítel jí jemně ať vím, že si myslel, že to nereálné, a pomohl jí dostat trochu pohled na ni deprese.

Ale existuje tenká hranice mezi uklidňující partner dolů a fouká ho pryč. Když pár spadá do struktury poptávky a odstoupení od smlouvy, "říká Weiss, jednoho partnera €" často mana € "nasadí vtip, aby se zabránilo řešení problémů, nebo nechat svého partnera vědět, že to nebude řešit své požadavky. Žena připomíná její partner se prát, i když bzučí téma NFL, jako by říkal: "Já mám fotbal dívat. No tak já dělám prádla nyní." Vtip je legrační poprvé, ale rychle se dostane stará, poukazuje na to, Amy Bippus, profesor komunikačních studií na Kalifornské státní univerzitě v Long Beach.

Neveselý vtipů se stal opakující se problém pro Sally Eckhoff, malíř v Saratoga Springs, New York. "Konečně jsem přesvědčená, že můj manžel, že bych potřeboval nějakou pomoc, zatraceně ita €" Nemůžu dělat všechno sám, "říká. "Tak jednou za čas, musel držet místo mého lokte a řídit se mi to. A říkal, 'já jsem Vám pomůžeme!' "Pár se nyní rozvádí.

Nejednoznačnost pro humor také umožňuje lidem vyjadřovat nepřátelství, aniž by nést odpovědnost. "Dělám si srandu," řeknou, po spotřebování pointa, která se chová spíše jako Sucker Punch. Často samý komentáře mohou zdát buď podporují, nebo nenarušoval affiliative nebo nepřátelské, v závislosti na kontextu a dynamické. "Kde jste kreslit čáru mezi zdravé a nezdravé použití je velmi nejasná," říká Martin.

Rozdíl není jen v tom, co znamená řečník říci, ale v tom, jak se to posluchači, tvrdí Bippus. Dobré úmysly se nemusí dostatečně obrousit hrany z mistimed jokeâ € "posluchač má dát vtipálek ocenění za dobré úmysly.

Předpokládám, že jste oblékání jít ven a tvůj kluk řekne: "Ty máš na sobě, že? Raději s sebou vzali sluneční brýle!" Tebe mohl mít vyjádřit jako light-veselý varování, nebo jako projev nepřátelství, "říká Bippus. Pokud je poznámka, je nepřátelský, může to být signál, že chce ovládat wardrobeâ € ", nebo dokonce horší, ovládat. V takovém případě budete si myslí, že je velmi vtipný. Ale říká Bippus, "jestli si myslíte, že osoba užitečná motivem pro používání humoru, že on je používat to kvůli vám, a nikoliv pro jeho" â € "jak ušetřit z veřejných rozpaky, Saya €" "jste odpovědný mu dát výhodu pochybnosti. "

Když Bippus videokazetách 50 párů projednávání konfliktu a požádal je, aby identifikovat, když jejich partner používá humor v průběhu diskuse, zjistila, že humor, jako by bylo užitečné: více partnerů všimli ita € "a zábavnější našli ita €" Další pokrok měli pocit, že udělali s konfliktem. To se zdá na podporu Roger Rabbit Effect. Nicméně, Bippus varuje, že je těžké od sebe dráždit příčiny a následku. Možná wagwits opravdu šťastnější milenci. Ale je také možné, že šťastné vztahy dát lidem v směje náladu. Pokud jste si spolu se svým partnerem, budete méně pravděpodobné, že urazit, když se škádlí se, že přijdete o své klíče potřetí tento týden.

To se může začít znít jako stará známá-on řekl, ona řekla-příběh, ale rozdíly mezi pohlavími v humor nejsou tak předvídatelné, jako že by se mohlo zdát. Ve studii Bippus ', například lidé v průměru vnímán spíše humor v rozhovorech páry', ale ženy produkují více humoru, v rozporu s stereotyp, že muži jsou zábavnější sex.

Nicméně, několik témat se objeví. Mnohé ženy mají tendenci používat humor jako způsob, jak podpořit vztah, "říká Martin, zatímco muži mohou použít na zvýšení jejich vlastní osobnosti. Na rodinné večeři, například, může žena převyprávět příběh komické okamžiku, kdy všechny sdílené poslední díkůvzdání. Muž mohl být s větší pravděpodobností považovat hosty jako jeho publikum a hrát pro smích. V tomto směru, Mary Crawford, profesor psychologie a studium žen na University of Connecticut, zjistili, že muži rádi vtipy a grotesky lépe než ženy, zatímco ženy spíše najít více humor ve spolupráci vyprávění.

"Někdy tak kluci vyjádřit blízkost ostatní kluky je přes humor, který ohrožuje lidi. Když se pokusíte použít stejný druh humoru s ženami v jejich životě, to nepřijde přes stejným způsobem," říká Markman.

Ano, jsou ženy od Oxygen Network a Comedy Central od mužů? Pravděpodobně ne, říká Crawfordâ € "rozdíly jsou méně o testosteron a další informace o kontextu. Koneckonců, lidé mají stále tendenci mít vyšší postavení v naší společnosti, a mnohé studie ukázaly, že lidé se smyslem pro humor moci využít jinak, než si jejich podřízenými. "Dalo by se říct, že je to tak lidé mluví, ale to může být tak, že vyšší-postavení lidé mluví," říká Crawford. Když šéf bezva vtip, všichni smích, když se jeho asistentem chce, aby se návrh nebo nabídka kritiku, ona nálada je s self-odmítavý humor.

Jako někdo, kdo pracoval s Jokester šéf mohou dosvědčit, humor je velice líbí, a co je zamýšlena jako vtipná poznámka může klesnout nešťastně bytu nebo dokonce zdá kruté v souvislosti obtížné nebo nevyvážený vztah. To je pravda, v romantických vztazích taky souhlasím psychologové: Problémy s humorem, je pravděpodobnější, že se symptomem než příčinou obtíží. Je to všechno o, dobře, časování. Pokud váš dalších významných nelze brát jako vtip, dobře se podívejte na své vlastní motivy dělat to. Byli jste opravdu snaží být užitečná? Možná to není správné momenty € ", nebo právo topicâ €" pro humor.

Přesto říká Bippus, humor je důležitý a velmi flexibilní komunikační strategie, takže se nemusíte vyhýbat se. Je to také velká část toho, co nás dělá lidmi. "Jednou, když moje sestra kladen na gorilu ponožky, pes zaútočil nohy," říká Bippus. "Člověk by se zasmál místo. Vidíme rozpor jako něco jiného než hrozivě." Když je to dobře využitelné, humor nám pomáhá, aby sami v pohledu, vidět minulost našich obav a trápení a dostat se k lidem, které milujeme s lehkým dotykem namísto těžkou ruku. Možná Jessica Rabbit měl právo nápad.

Publikace: Psychologie Dnes Časopis

??????

neděle 27. prosince 2009

Aktuality - Datum limit stanoven na první Američany

Přečtěte si na zdroj News - Datum limit stanoven na první Američany
Předmětem, kdy první lidé přijeli do Ameriky se značně zpochybněn akademiky.

Na jedné straně argumenty jsou výzkumní pracovníci, kteří tvrdí, Amerika byla první osídlené přes 13.000 lety, ke konci poslední doby ledové. Na druhé straně jsou ti, kteří navrhují mnohem dřívější datum pro kolonizaci kontinentu - možná kolem 30,000-40,000 lety.

Autoři nejnovější studie odmítají tato teorie, navrhuje, aby lidé vstoupila Amerika ne dříve než 18.000 lety.
více